Les lliçons de la gironina Iraida Casadevall als Campionats del món juvenil d'escacs
La jove jugadora d'escacs de 16 anys amb discapacitat visual Iraida Casadevall va participar en els Campionats del món juvenil d'escacs, que van tenir lloc de l'11 al 17 de juliol, en la capital del plat típic francès, Cassoulet. La gironina, que va ser l'única representant femenina per part de tot l'Estat, ha guanyat ja diversos campionats i, a més, competeix amb el Club Atletisme Figueres, la seva terra natal, amb el qual es va proclamar el passat juny subcampiona d'Espanya de longitud i llançament de pes.
"Ha estat una experiència molt divertida i difícil perquè hi havia rivals molt fortes. Encara que el torneig no m'hagi anat prou bé, m'emporto lliçons molt importants. He après moltes coses que em seran d'utilitat en el futur: diferents obertures i diferents maneres de joc. I a confiar més en mi mateixa i a pensar com he de fer les coses. He millorat el que em va pitjor: les finals", comentà Casadevall. I va afegir "Als campionats del món les jugadores van molt preparades. Cal que jo també ho faci pels següents que vindran".
La trobada mundial es desenvolupà a l'Hotel Ibis Styles Castelnaudary, França, sota el protocol sanitari reforçat, tenint en compte que aquest esport requereix estar en constant contacte amb les peces i els taulers.Entre els participants del campionat, també va estar Aarón Sant Joan, el jove lleonès que es va proclamar l'any passat Campió d'Espanya Juvenil.
Els escacs, un dels esports més integradors
Els escacs és un esport de llarga tradició entre les persones cegues o amb baixa visió, per la seva facilitat per a ser practicat de forma integrada en les competicions amb persones que veuen.
Per a la pràctica dels escacs, els cecs i les cegues necessiten només algunes adaptacions en el material de joc. Per exemple, el tauler té els quadres negres lleugerament més alts que els blancs per a fer-los diferents al tacte.A més, les peces negres porten, en la seva part superior, una protuberància que les distingeix de les blanques.
Cada casella del tauler té un orifici en el centre, en el qual s'insereixen les peces a través d'un petit plançó que aquestes tenen en la seva part inferior. Mitjançant aquest sistema, les mans del jugador poden tocar totes les peces sense derrocar-les.Les partides entre jugadors d'escacs cecs es juguen en dos taulers. Cadascun dels jugadors mou les peces en el seu tauler de manera que, en tocar-les, no molesti ni sigui molestat pel seu adversari. Els rellotges d'escacs disposen d'un mecanisme de veu amb auriculars per a accedir al temps de joc.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30