La companyia Amanida Teatre s’endinsa en la producció audiovisual amb 'Si Talia fora cega'
La companyia Amanida Teatre, de Tarragona, al costat d'altres 10 grups de teatre ONCE, s'ha involucrat en el projecte audiovisual Si Talia fora cega (#SiTalíafueraciega), un curtmetratge muntat a partir del rodatge d'escenes de les produccions teatrals dels diferents grups, on els protagonistes són els actors i actrius cecs i amb discapacitat visual greu.
En concret, Amanida Teatre participà amb una escena de l'obra Severa Vigilància, una adaptació de l'original de Jean Genet, sota la direcció de Núria García. A Severa Vigilància tres joves delinqüents homosexuals estan empresonats en una mateixa cel·la. Un d'ells (Ulls Verds), a l'espera del dictat de la seva sentència de mort per assassinat. Un altre (Lefranc), empresonat per robatori, pròxim a quedar lliure en uns dies. El tercer (Maurici), també a la presó per robatori a qui resten trenta dies de condemna. Juntament amb la sexualitat, present i prohibida, latent entre ells i reprimida, s'instal·la en l'esdevenir de la cel·la una violència sorda, gairebé dissimulada, manipulada que desembocarà en un nou assassinat. L'obra transita zones d'humor, de desig, d'acidesa, de reflexió, de quotidianitat i fins i tot de tendresa. La cel·la es converteix així en una imatge carregada de llibertat negada, de reconeixement negat: d'alguna manera mirall d'un teixit social opressiu i excloent.
Una de les seves escenes formarà part de Si Talia fora cega, una proposta que ve de la mà del reconegut actor i director teatral Esteve Ferrer, assessor de Teatre de l'ONCE, per tal d'apropar a aquest elenc d'artistes al procés del rodatge cinematogràfic i televisiu, i poder difondre les obres teatrals a través del audiovisual. La direcció i adaptació per al rodatge va a càrrec del realitzador del curtmetratge, Antonio Gil Aparicio, cineasta de Mèrida i director de la Setmana de Cinema Inclusiu i Discapacitat (SECINDI) de Mèrida.
Si Talia fora cega pretén ser una pel·lícula que explica què hagués passat si l'ONCE existís en els temps de Trajano, facilitant la participació en la creació i el gaudi cultural dels seus afiliats romans, sota la clara influència de la musa de teatre Talia.
Serà narrada com un conte, a través del personatge romà cec Lucius, interpretat per l'actor gadità Josema Gómez, que mantindrà un diàleg amb la pròpia Talia (també encarnada per Josema), que serà l'encarregada de realitzar un viatge a través del temps. En ordre cronològic, anirà introduint les escenes dels diferents grups per mostrar com serien les representacions en cadascuna de les èpoques a càrrec d'actors i actrius cecs.
Al costat d’ 'Amanida Teatre', formen part d'aquest projecte les companyies teatrals de l'ONCE: ‘La Esfera’, de Gijón; ‘Muxicas’, d'Ourense; 'Valacar Teatro', de La Corunya; 'La Ruina Teatro', d'Albacete; ‘La Luciérnaga’, de Madrid; 'Jacaranda11', de Granada; 'Samaruc Teatre', de València; 'Homero Teatro', de Sevilla; 'Tiflonuba Teatro', de Huelva; 'Sa Boira Teatre', de Palma de Mallorca; i el personatge conductor interpretat per l'actor de Cadis Josema Gómez.
‘Amanida Teatre’
Amanida Teatre de Tarragona, neix el 1994. Està formada majoritàriament per actors i actrius cecs o amb discapacitat visual, afiliats a l'ONCE. El 1995 estrenen a la Sala d'actes de Caixa Tarragona l'obra Maribel i l'estranya família. Al gener de 1996 passa a formar part dels Grups de Teatre de l'ONCE. Durant tot el seu recorregut ha participat en mostres teatrals com, la de Lleida, el Festival Eclèctic de la ciutat de Tarragona (biennal) i en altres mostres i setmanes culturals de Catalunya. Així mateix, ha pujat als escenaris de diferents entitats culturals, tant públiques com privades.
L'any 2013, la companyia inicia una nova etapa amb l'arribada de la nova directora artística: Núria García. El 2013 va rebre el premi MAX Aficionat de les Arts Escèniques al costat dels altres Grups de Teatre de l'ONCE. Els seus darrers muntatges són:
2015: Això no és vida
2016: Pic-nic
2017: Fantasmas
2018: Cancún
2019: Morir
Actualment, treballen a l' obra Severa Vigilància.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30