L’ONCE Catalunya dona a l’Ajuntament de Barcelona l'obra en braille ‘Barcelonas’, el recull de cròniques de Manuel Vázquez Montalbán

barcelonas_foto_de_familia.jpg

L’ONCE Catalunya va donar a l’Ajuntament de Barcelona la transcripció en braille de ‘Barcelonas’, les cròniques de Manuel Vázquez Montalbán sobre la Ciutat Comtal preolímpica. En total,  cinc exemplars de sis volums cadascun d’ells en l’extensió del sistema de lectoescriptura de les persones cegues. És el primer llibre del fons editorial de publicacions municipals de l’Ajuntament de Barcelona que es publica en braille. L'obra la va lliurar Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, acompanyat de David Bernardo, president del Consell Territorial, i d'un grup d'afiliats i afiliades de l'Organització.

L’acte va tenir lloc dijous 19 de maig  al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona amb la participació de Laura Pérez, tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI; Joan Ramon Riera, regidor d'Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat i president de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD); Jordi Tudela, gerent de l’IMPD; Ferran Burguillos, gerent de Biblioteques de Barcelona; Marta Rafales, cap del SEDAC; Núria Costa, Directora de Serveis Editorials de l’Ajuntament de Barcelona i Anna Sallés, historiadora, vídua de Manuel Vázquez Montalbán. 

“Per l’ONCE Catalunya  és una gran satisfacció incorporar els punts màgics del braille a la gran obra de Vázquez Montalbán. Una aportació per fer una Barcelona més inclusiva amb el codi de lectoescriptura de les persones cegues i apropar la cultura també als que no poden veure”, manifestà Enric Botí.

Els cinc exemplars editats es distribuiran de la següent manera: un exemplar es destinarà a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat; dos exemplars a la Biblioteca de Vilapicina i Torre Llobeta i a la Biblioteca d’Horta-Can Mariner, ambdues amb un fons dedicat a persones amb discapacitat; un exemplar a l’Ajuntament de Barcelona#8211Servei de Documentació i Accés al Coneixement (SEDAC) i un darrer al Serveis d’Edicions.

Un grup de persones cegues llegeixen en braille 'Barcelonas' de Vázquez Montalbán.

Editat per primera vegada l’any 1987, per l’editorial Empúries, l'Ajuntament de Barcelona va recuperar el 2018, trenta anys després, la reedició del llibre Barcelonas de Manuel Vázquez Montalbán en català, castellà i anglès. Ara es publica en braille i es recuperen les edicions anteriors incloent el pròleg que Montalbán va escriure especialment per a la traducció anglesa de l'obra, apareguda el 1992, i on l'autor ja plantejava nous interrogants sobre el futur de l’urbs. També s’amplia l’edició amb notes i epílegs d’experts sobre la figura de Vázquez Montalbán i il·lustracions de Pau Valls, que també han quedat recollides en alguns casos en la versió en braille.

'Barcelonas' de Vázquez Montalbán, en braille.A la contraportada del llibre, llegim que “Més de tres dècades després de la seva publicació, podem tornar a gaudir de la crònica sobre Barcelona que va escriure Manuel Vázquez Montalbán. El 1987, mentre la ciutat ja treballava sense descans en la construcció del nou horitzó urbà i humà que començaven a traçar els Jocs Olímpics del 1992, la veu de Montalbán va alertar sobre els riscos d'aquella macrooperació de rentat de cara, necessària, encara que també dolorosa. La Barcelona d'aquell present, i la del futur que aleshores s'entreveia, no va néixer quan Joan Antoni Samaranch va pronunciar la frase de “à la ville de Barcelona”. Calia remuntar-se als orígens per explicar-la totalment i oferir una versió més propera i còmplice amb els protagonistes anònims, sovint marginats i ignorats”. I segueix: “el relat de Montalbán és més actual que mai. A més de “crònica personal”, és sobretot una enorme lliçó d'història que cal llegir i rellegir”.

Cultura inclusiva
Aconseguir que les persones amb ceguesa o baixa visió puguin accedir, de manera autònoma, a tota la informació impresa, representada i electrònica és objectiu de l'ONCE per tenir una cultura inclusiva. El lleure constitueix un espai creatiu, implica una dimensió plural i pública, facilita les relacions, desenvolupa la persona i és un indicador del nivell d'inclusió social.
 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Diciembre

« »
  1. L
  2. M
  3. M
  4. J
  5. V
  6. S
  7. D
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos

Webs de ONCE

Logo de la web de ONCE (Abrir en nueva ventana)