L'artista afiliada a l'ONCE Kelly Arrontes fusiona art i ciència al Parc Científic de Barcelona
Les neurones i les cèl·lules oculars són els eixos vertebradors de l’obra, i flueixen lliurement en dos espais clarament diferenciats: “A causa de les meves peculiaritats sensorials com a pintora cega les cèl·lules oculars em semblen molt interessants. De les neurones, me n'atrau la seva versatilitat plàstica, ja que són molt diferents unes de les altres; són les cèl·lules amb més diversitat de la natura”, explica Kelly Arrontes que, amb un 9% de visió, està afiliada a l'ONCE.
L’artista va assumir aquest nou repte després guanyar el 2n Concurs d’Intervenció Artística del PCB, un certamen públic i anònim promogut pel Parc per fomentar la interacció entre art i ciència.
“Em vaig deixar portar i, fins i tot, el temps tan reduït amb el qual comptava per a la seva execució (20 dies), van jugar al meu favor convertint-se en motor de la meva creativitat,i fent de tot el conjunt un repte. Un desafiament amb majúscules, al qual no m'havia enfrontat fins aleshores. En el meu cas jo diria que la veritable rellevància de l'obra va començar en el moment en què vaig acceptar el repte i vaig abandonar per complet la meva zona de confort”, confessa l’artista.
Prenent com a referent minúscules imatges de microscòpia electrònica, Arrontes va començar a treballar sobre els metres i metres de paret que havia de cobrir, i va aconseguir generar imatges sobredimensionades que, juntament amb el seu volum i alto impacte visual, sorprenen i envolten l'espectador. “De la mateixa manera que esdevé amb la recerca científica, parts d'una idea i a cada pas que dónes s'obren nous camins que poden portar-te a resultats inesperats. Arriba un moment en què l'obra pren vida pròpia i, encara que sempre tinc clar com començar, mai puc imaginar el final, ja que el resultat és impredictible. La qüestió és: ¿Entres o no entres al joc ?. En aquest cas jo vaig decidir entrar, i en un temps rècord vaig aconseguir uns resultats sorprenents, fins i tot per mi mateixa”, revela l’artista.
La composició, de base acrílica, combina la pintura amb la textura i els relleus fets amb paper de seda: “És el segell Arrontes, una obra amb volum que a més de poder-se veure es pugui tocar, perquè qualsevol persona, independentment del seu grau de visió, pugui gaudir-la i captar les emocions que jo he intentat plasmar en ella”, afirma Kelly.
Els colors predominants són el vermell, el groc i el taronja en totes les seves gammes cromàtiques. Colors càlids que contrasten i, alhora complementen, la seva primera intervenció artística a al Parc Científic de Barcelona, “L’aigua és vida”, una pintura mural de més de 125 metres lineals que decora les parets del passadís de la Planta -1 que uneix els edificis Clúster I i Clúster II, inaugurada el mes d’abril del 2018.
Kelly Arrontes
Kelly Arrontes (https://www.arrontes-arts.com/) va néixer a Valladolid i, des de molt petita, va començar a pintar, malgrat les seves primerenques dificultats visuals ja que va néixer amb miopia magna. El 1987 va ingressar a l'Escola d'Arts i Oficis de Valladolid i va aconseguir el primer Premi de Dibuix i Pintura. Després de llicenciar-se amb honors en Belles Arts a la Universitat de Sant Jordi de Barcelona l'any 2000, va rebre diversos premis i va participar en nombroses exposicions col·lectives i individuals a Espanya i en altres ciutats com ara Londres o Nova York.
Entre els anys 2002 i 2014, greus problemes visuals van interrompre la carrera professional de la pintora val·lisoletana i es va afiliar a l'ONCE.
L’any 1990 va participar a la Mostra Itinerant d'Art Contemporani Europeu a Amèrica (Galeria Chelsea de Nova York i Galeria Sant Diego de Bogotà) i entre les seves exposicions, destaquen la col·lectives al Palau de Congressos de Catalunya (Barcelona 2005) i a la sala d’espectacles el Molino (Barcelona 2016). També a Barcelona va celebrar una exposició individual al Palau Robert (2014). En 2016 va ser l'artista triada per la Fundació ONCE per exposar al Museu Tiflològic de Madrid. Actualment resideix a Barcelona, on té el seu estudi.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30