Catalunya guanya la gran final del XIX Campionat d’Espanya d’escacs per a cecs
Els escaquistes cecs de Catalunya Gavril Draghici, Alberto Olivera, Enrique López i Josep San Isidoro són els guanyadors de la gran final del XIX Campionat d'Espanya per equips d'escacs organitzat per la Federació Espanyola d'Esports per a Cecs (FEDC), celebrat a Benidorm del 22 al 26 de setembre.
La final del campionat comptà amb 3 equips (Cantàbria, Catalunya i Màlaga) dels 13 que van iniciar el torneig. Els equips estaven formats per quatre jugadors titulars, amb un jugador suplent. Catalunya es va imposar, vencent Cantàbria 3-1 les dues vegades i van guanyar a Màlaga també les dues vegades 3-1.
El torneig es disputà pel sistema lliga a doble volta. Abans de començar el campionat es va fer un sorteig per decidir l'ordre dels aparellaments. A cadascuna de les partides, 2 punts per la victòria, 1 punt per les taules i 0 punts per la derrota.
Les dues rondes prèvies a la final es van disputar de manera virtual, en un format híbrid. Les partides es van jugar de manera on line, però els membres de cada equip es van reunir, presencialment, a la seu de la seva federació per poder dur a terme les rondes classificatòries.
La final del campionat es desenvolupà sota un estricte protocol sanitari per evitar qualsevol tipus de contagi per la Covid-19. Els jugadors participants s'havien de realitzar test serològics previs al viatge, i van haver de portar mascareta en tot moment alhora de guardar la distància de seguretat.
Els escacs, un dels esports més integradors
Els escacs és un esport de llarga tradició entre les persones cegues i amb discapacitat visual, per la seva facilitat per ser practicat de forma integrada en les competicions amb persones que veuen.
Per a la pràctica dels escacs, els cecs necessiten només algunes adaptacions al material de joc. Per exemple, el tauler té els quadres negres lleugerament més alts que els blancs per fer-los diferents al tacte. A més, les peces negres porten, a la part superior, una marca que les distingeix de les blanques.
Cada casella del tauler té un orifici al centre, en el qual s'insereixen les peces a través d'un petit plançó que aquestes tenen en la seva part inferior. Mitjançant aquest sistema, les mans del jugador poden tocar totes les peces sense enderrocar-les.
Les partides entre escaquistes cecs es juguen en dos taulers. Cadascun dels jugadors mou les peces al seu tauler de manera que, al tocar-les, no molesti ni sigui molestat pel seu contrari. Els rellotges d'escacs disposen d'un mecanisme de veu amb auriculars per accedir al temps de joc.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31