L'ONU reconeix el Dia Internacional del Braille: 4G
L'ONU ha reconegut la data del 4 de gener com a Dia Internacional del Braille, segons va acordar en la reunió del 17 de desembre de 2018, el corresponent comitè de Nacions Unides. Aquesta va ser la primera vegada que se celebra oficialment aquest dia.
Amb aquesta decisió es dóna resposta a una llarga i esforçada reclamació de les persones cegues de tot el món, també de l'ONCE, per fixar aquest reconeixement a la data del naixement del creador d'aquest sistema de lectoescriptura, el francès Louis Braille, segons ha reconegut el president de la Unió Mundial de Cecs (UMC), Fredric Schroeder.
El vicepresident de la UMC, l'espanyol Fernando Riaño, ha expressat també la seva satisfacció per la resolució d'un assumpte rellevant, "que ve treballant-se des de fa anys i en el qual s'ha posat molt afecte, treball i energies per part de moltes persones". Segons la seva opinió, ara cal "seguir avançant en tots aquells aspectes on el braille sigui present; en la seva rellevància i impacte a nivell institucional ", afirma Riaño, perquè constitueix" un pas important, tant pel que significa i simbolitza com des de la perspectiva dels drets, l'accés a tot tipus d'informació, educació, etc. Per a les persones cegues”.
Fernando Riaño ha volgut transmetre la seva "enhorabona a tots per aquesta nova fita en la qual -sense dubte- hi ha un llegat i impacte directe del treball de l'ONCE".
Des de la ONCE s'ha impulsat l'ús del Braille amb l'objectiu que els afiliats a l'ONCE i la resta de la ciutadania puguin conèixer i gaudir d'aquest codi de lectoescriptura des de tots els angles: l'educatiu, el cultural, l'ús del braille en la vida quotidiana, en l'oci i en moltes altres vessants.
Així, el coneixement i l'ús del Braille han entrat en universitats, biblioteques públiques, restaurants i en la sanitat, i està present en envasos de productes -especialment alimentaris i de neteja-, botoneres d'ascensor, etc., amb el que suposa per a la millora de la vida quotidiana de les persones cegues.
Comissió Braille Espanyola, a l'abast de tothom
La Comissió Braille Espanyola (CBE) és un òrgan de l'ONCE que ostenta la màxima autoritat a Espanya per a la fixació de normes d'ús i desenvolupament del sistema Braille de lectoescriptura, així com la simbologia en relleu i color aplicable a làmines o qualsevol altre producte utilitzable per les persones cegues o amb discapacitat visual.
Creada el 1984, té com a objectiu salvaguardar i desenvolupar tot el referit al sistema de lectoescriptura que identifica les persones amb discapacitat visual, i que els permet participar en igualtat d'oportunitats en gairebé tots els camps, inclosos l'educatiu, el professional i el cultural.
La Comissió Braille Espanyola estableix normes per a la correcta transcripció al Braille de documents en diferents matèries; normes per confeccionar materials accessibles en relleu (mapes, plànols, senyals, pictogrames, etc.); i recomanacions a diferents sectors per incloure el braille en els seus productes i serveis (etiquetatge d'envasos, marques en braille en diferents suports, etc.)
Durant l'any 2017, la Comissió va realitzar més de 400 assessoraments a altres tantes empreses i institucions que es van interessar per fer més accessibles els seus productes i serveis, especialment en l'àmbit de l'etiquetatge de productes i també de la senyalètica d'edificis, plànols, etc...
El Braille és una eina que ha permès que, durant 80 anys, l'ONCE continuï sumant punts.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31