L’Exposició Itinerant dels 25 anys del Museu Tiflològic mostra a Barcelona art per veure i tocar

20170515_193401.jpg

L’ONCE ha inaugurat a Barcelona l’Exposició Itinerant que celebra els 25 anys del seu Museu Tiflològic, que té la seva  seu central a Madrid. L’Organització reuneix a la capital catalana un total de 32 peces.

Roger Marcet, director del Museu Marítim i Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, han estat els encarregats de presentar la mostra.

Es pot visitar del 15 de maig a l’1 de juny, al Museu Marítim de Barcelona www.mmb.cat (av. Drassanes, s/n - 08001 Barcelona), en horari de 10.00 a 20.00 h.


En aquesta Exposició Itinerant, el visitant podrà veure i tocar la maqueta dels Palaus Àrabs de l'Alhambra i la del Taj Mahal, entre d'altres, per conèixer què sent una persona cega quan percep l'art a través dels seus dits. A més, podrà veure i també tocar obres d'art realitzades per persones cegues o amb discapacitat visual greu, com la Serie Cielo y Tierra Eterno Poema nº 28, del pintor cec Ataúlfo Casado; Luz de Clamor, fotografia de Carme Ollé; Tripeando, del també fotògraf amb discapacitat visual Juan Torre; Bodegón, pintura de Mª Covadonga Martín Alonso, o Dehesa Soriana, del pintor José Miguel González.

El visitant tindrà l'oportunitat d'admirar també La Castañera, pintura de Rafael Arias; Gran Vía, fotografia de Marcelo Bilevich; Concierto I, del pintor Fernando Torres; Dalí y yo, una pintura d'Eduardo Matute  o Rossy de Palma, un retrat que mostra la forma en què la pintora Kelly Arrontes veu a l'actriu.

Aquesta mostra inclou també escultures: Homenatge a l’ONCE, de l’autor sordcec José María Prieto Lago; Soñando, d'Andrés Clariana;  Salomé, de Cesar Delgado i Hombre con perro  i Los novios, de Miguel Detrell.

A més, s'exhibeix material tiflològic que han utilitzat o utilitzen les persones cegues, com una pauta d'escriptura en caràcters visuals, un àbac, una màquina calculadora o El Libro de Escritura en Relieve de Llorens, datat en 1872.

Paral•lelament a aquesta exposició del Museu Tiflològic, es podrà visitar una mostra de la fotògrafa Carme Oller, afiliada a l’ONCE, i de l’escultor sordcec Andrés Clariana.

Totes les peces que es mostren en aquesta Exposició Itinerant pel 25 aniversari del Museu Tiflològic de l'ONCE compten amb els títols en Braille, i estan proveïdes de codis QR, amb informació accessible a persones amb ceguesa o discapacitat visual a través de telèfons mòbils, a més de beepcons, unes balises intel•ligents de guiat especialment dissenyades per facilitar a les persones amb discapacitat visual la identificació i localització dels objectes propers, mitjançant una aplicació mòbil.

Aquesta eina, desenvolupada per ILUNION Tecnologia i Accessibilitat, pot emetre un so activat per l’aplicació de l’usuari, amb el que una persona cega pot situar la posició de qualsevol element proper etiquetat amb les beepcons. A més, emmagatzemen informació de manera local i la transmeten sense necessitat de connexió de dades. Així doncs, l'usuari no necessita connexió a Internet per tenir informació sobre els elements que té al seu voltant.

El Museu Tiflològic de l'ONCE
El Museu Tiflològic (http://museo.once.es) és un espai accessible a tots els públics, on es fan servir, com a canals d'entrada de la informació, el tacte i l'oïda, al costat de la vista. A les seves sales es mostren quatre col•leccions: la de maquetes de monuments arquitectònics, la d'obres d'artistes amb discapacitat visual greu, la de material tiflològic i la de llibres en braille i altres sistemes d'escriptura anteriors a la creació de l'ONCE.

Es va inaugurar el 14 de desembre de 1992 i és un espai concebut perquè els seus visitants puguin veure i tocar les peces exposades, encara que el que realment el fa original i únic és el fet de ser un museu que neix per decisió dels seus usuaris i dissenyat per aquests a la mesura de les seves necessitats.

S'hi exhibeix el patrimoni cultural de l'ONCE i es desenvolupen els programes d'exposicions temporals d'obres d'artistes cecs i d'extensió museística a través de l'exposició itinerant dels seus fons. L'objectiu és promocionar i satisfer les necessitats culturals de les persones amb discapacitat visual greu, així com servir d'aparador als esforços d'integració i normalització perseguits per l'ONCE.
 

Compartir :

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Octubre

« »
 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya

Publicador de contenidos