L’Exposició Itinerant dels 25 anys del Museu Tiflològic mostra a Barcelona art per veure i tocar

20170515_193401.jpg

L’ONCE ha inaugurat a Barcelona l’Exposició Itinerant que celebra els 25 anys del seu Museu Tiflològic, que té la seva  seu central a Madrid. L’Organització reuneix a la capital catalana un total de 32 peces.

Roger Marcet, director del Museu Marítim i Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, han estat els encarregats de presentar la mostra.

Es pot visitar del 15 de maig a l’1 de juny, al Museu Marítim de Barcelona www.mmb.cat (av. Drassanes, s/n - 08001 Barcelona), en horari de 10.00 a 20.00 h.


En aquesta Exposició Itinerant, el visitant podrà veure i tocar la maqueta dels Palaus Àrabs de l'Alhambra i la del Taj Mahal, entre d'altres, per conèixer què sent una persona cega quan percep l'art a través dels seus dits. A més, podrà veure i també tocar obres d'art realitzades per persones cegues o amb discapacitat visual greu, com la Serie Cielo y Tierra Eterno Poema nº 28, del pintor cec Ataúlfo Casado; Luz de Clamor, fotografia de Carme Ollé; Tripeando, del també fotògraf amb discapacitat visual Juan Torre; Bodegón, pintura de Mª Covadonga Martín Alonso, o Dehesa Soriana, del pintor José Miguel González.

El visitant tindrà l'oportunitat d'admirar també La Castañera, pintura de Rafael Arias; Gran Vía, fotografia de Marcelo Bilevich; Concierto I, del pintor Fernando Torres; Dalí y yo, una pintura d'Eduardo Matute  o Rossy de Palma, un retrat que mostra la forma en què la pintora Kelly Arrontes veu a l'actriu.

Aquesta mostra inclou també escultures: Homenatge a l’ONCE, de l’autor sordcec José María Prieto Lago; Soñando, d'Andrés Clariana;  Salomé, de Cesar Delgado i Hombre con perro  i Los novios, de Miguel Detrell.

A més, s'exhibeix material tiflològic que han utilitzat o utilitzen les persones cegues, com una pauta d'escriptura en caràcters visuals, un àbac, una màquina calculadora o El Libro de Escritura en Relieve de Llorens, datat en 1872.

Paral•lelament a aquesta exposició del Museu Tiflològic, es podrà visitar una mostra de la fotògrafa Carme Oller, afiliada a l’ONCE, i de l’escultor sordcec Andrés Clariana.

Totes les peces que es mostren en aquesta Exposició Itinerant pel 25 aniversari del Museu Tiflològic de l'ONCE compten amb els títols en Braille, i estan proveïdes de codis QR, amb informació accessible a persones amb ceguesa o discapacitat visual a través de telèfons mòbils, a més de beepcons, unes balises intel•ligents de guiat especialment dissenyades per facilitar a les persones amb discapacitat visual la identificació i localització dels objectes propers, mitjançant una aplicació mòbil.

Aquesta eina, desenvolupada per ILUNION Tecnologia i Accessibilitat, pot emetre un so activat per l’aplicació de l’usuari, amb el que una persona cega pot situar la posició de qualsevol element proper etiquetat amb les beepcons. A més, emmagatzemen informació de manera local i la transmeten sense necessitat de connexió de dades. Així doncs, l'usuari no necessita connexió a Internet per tenir informació sobre els elements que té al seu voltant.

El Museu Tiflològic de l'ONCE
El Museu Tiflològic (http://museo.once.es) és un espai accessible a tots els públics, on es fan servir, com a canals d'entrada de la informació, el tacte i l'oïda, al costat de la vista. A les seves sales es mostren quatre col•leccions: la de maquetes de monuments arquitectònics, la d'obres d'artistes amb discapacitat visual greu, la de material tiflològic i la de llibres en braille i altres sistemes d'escriptura anteriors a la creació de l'ONCE.

Es va inaugurar el 14 de desembre de 1992 i és un espai concebut perquè els seus visitants puguin veure i tocar les peces exposades, encara que el que realment el fa original i únic és el fet de ser un museu que neix per decisió dels seus usuaris i dissenyat per aquests a la mesura de les seves necessitats.

S'hi exhibeix el patrimoni cultural de l'ONCE i es desenvolupen els programes d'exposicions temporals d'obres d'artistes cecs i d'extensió museística a través de l'exposició itinerant dels seus fons. L'objectiu és promocionar i satisfer les necessitats culturals de les persones amb discapacitat visual greu, així com servir d'aparador als esforços d'integració i normalització perseguits per l'ONCE.
 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos