El COCARMI demana un canvi de model en el sistema de finançament de les entitats socials

Secciones: T'interessa
cocarmi_taula_.jpg

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma del sector a Catalunya, va fer el passat 30 de novembre una crida pública a les administracions perquè canviïn l'actual sistema de finançament de les entitats socials per fer-les més sostenibles i garantir la continuïtat dels projectes i serveis.
Entre altres canvis, el COCARMI proposa que se substitueixi l'actual fórmula de subvencions anuals, amb uns imports que depenen cada any de la negociació política dels pressuposts públics, per un sistema de concertació (sobretot quan parlem de serveis públics) que doni més estabilitat a les estructures i plantilles de les entitats i, per tant, garanteixi l'atenció als usuaris més vulnerables així com la qualitat dels serveis.
En la mateixa línia, es demana que els programes tinguin calendaris plurianuals que afavoreixin la seva consolidació, a més de millorar l'accés al finançament públic d'organismes com l'Institut Català de Finances (ICF). També s'ha demanat que determinats costos d'estructura, d'entre els quals diverses obligacions administratives i de gestió i interessos bancaris que es deriven de la demora en l'ingrés de subvencions, també es puguin finançar amb aquests ajuts públics.
Aquestes demandes es van posar sobre la taula en el transcurs de la jornada 'Cap a una societat resilient i inclusiva' organitzada pel Comitè amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, instaurat per l'ONU i que se celebra des de fa 25 anys cada tres de desembre.
En una taula rodona sobre el present i futur del finançament de les entitats, representats de tres federacions del COCARMI van exposar la seva experiència de resiliència davant la crisi econòmica.

Marta Obdulia, gerent de l'entitat ECOM, va explicar com l'excessiva dependència de les subvencions públiques va abocar-la a una greu crisi que es va traduir en acomiadaments i en una situació de gairebé fallida. Per la seva banda, Núria Charneco, representant dels treballadors de FESOCA, va exposar l'actual paralització de l'activitat i els mesos sense cobrar de la plantilla, actualment de 27 persones (fa uns anys eren 98). Finalment, el president de FECETC, Julio Martínez va destacar  les retallades en el finançament als Centres Especials de Treball (CET) del 50 per cent de la subvenció del Salari Mínim Interprofessional, i de les diverses alternatives que hi estan aplicant per fer-hi front, que van des de retardar el pagament de factures i nòmines a ajornar el pagament d'impostos i avalar crèdits amb recursos propis i amb propietats particulars.

L'experiència d'aquestes entitats amb la crisi ha fet que es plantegin, juntament amb la gran majoria d'entitats, no només demanar canvis en el finançament públic sinó també treballar per trobar altres formes de finançament que redueixi la dependència econòmica de l'administració, com ara buscar una major implicació del sector privat i millorar la Llei del Mecenatge i la col·laboració entre entitats. També es va demanar intensificar les inspeccions laborals a les empreses sobre el compliment de la reserva legal del 2 per cent dels llocs de treball a persones amb discapacitat a les empreses de 50 o més treballadors. La jornada es va completar amb una exposició sobre els Objectius del Desenvolupament Sostenible, a càrrec del president del COCARMI, Antonio Guillén, i amb una xerrada motivadora sobre 'Les persones amb discapacitat com a agents del canvi per a la construcció de societats resilients', a càrrec del filòsof Jordi Grané.

En acabar, David Matas, d'Aura Fundació, i en nom de Down Catalunya, va llegir el Manifest 2017 del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Sobre el COCARMI. El COCARMI està integrat per una desena de federacions i associacions que donen veu a les persones amb discapacitat de Catalunya, ja sigui discapacitat física, intel·lectual, sensorial o trastorn mental (www.cocarmi.cat). Segons dades del 2016 del departament de Treball, Benestar Social i Famílies, hi ha a Catalunya prop de 530.000 persones amb alguna discapacitat legalment reconeguda. Una dècada abans, el 2006, el nombre de persones amb discapacitat era d'unes 377.500. El COCARMI l'integren ACAPPS, COCEMFE Catalunya, DINCAT-Plena Inclusió Catalunya, Down Catalunya, ECOM, FECETC, Federació Salut Mental Catalunya, FESOCA, FEPCCAT i ONCE Catalunya. El COCARMI forma part del Comité Estatal de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI), que representa uns 3,8 milions de persones amb discapacitat d'unes 7.000 associacions.

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Septiembre

« »
  1. L
  2. M
  3. M
  4. J
  5. V
  6. S
  7. D
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos