Teresa Solana guanya el XIX premi Roc Boronat en l'edició de més participació de la història

guanyadors_i_autoritats_0.jpg

El jurat del premi literari Roc Boronat ha escollit Teresa Solana com a guanyadora de la 19a edició per l’obra Matèria gris. L’originalitat i l’encert d’entrelligar històries, així com la solidesa de la veu narrativa i el retrat crític i irònic de la societat actual són alguns dels valors d’aquest recull de relats que el jurat ha destacat. L’obra està formada per vuit contes llargs, independents, de temàtica negra, i amb històries que s’enllacen les unes amb les altres a través dels personatges.

El premi, convocat per ONCE Catalunya, està dotat amb 6.000 €.  Matèria gris de Teresa Solana arribarà a les llibreries al maig amb el segell Amsterdam que des del 2015 s’encarrega d’editar l’obra premiada amb el Roc Boronat.

Teresa Solana viu actualment  a Oxford (Anglaterra). És escriptora i traductora. El 2016 va publicar Campanades de boda i Tiempo muerto; La casa de les papallones; al 2013 i El Segrest; el 2011. També és la creadora de la col•lecció infantil Supernyaps i de les novel•les Lliçó d’anatomia, La mentida, L’Hora Zen; Negres tempestes, Un crim imperfecte, Set casos de sang i fetge i una història d’amor i Drecera al paradís, amb la qual va inaugurar el 12 de març de 2009 El racó dels escriptors, una tertúlia i punt de trobada entre el col•lectiu de lectors de l’ONCE #8211en Braille i audiollibres- i els seus autors preferits.

Xavier Grau, Delegat Territorial d'ONCE Catalunya, ha destacat l'elevada participació (73 obres presentades en la categoria de narrativa oberta a tothom), rècord en els 19 anys dels premis,  i la bona entesa amb l'editorial Ara Llibres a l'hora d'impulsar el premi.

«Tot i que el jurat és molt extens, els seus membres s'han posat fàcilment d'acord en seleccionar l’obra guanyadora», ha destacat Joan Carles Girbés, director editorial d'Ara Llibres. I ha afegit: “La quantitat d’obres presentades i la seva qualitat han anat de la mà. Moltes obres i molt bones en aquesta edició”. L'escriptora Lolita Bosch, guanyadora a l’edició anterior i jurat,  ha destacat  que l'obra de Solana «fa pensar en un cert tipus de literatura nordamericana que parla sobre la quotidianitat, té aquesta mena de senzillesa... I escrita amb sentit de l'humor». Manel Forcano, també membre del jurat, ha escrit: “El darrer conte arrodoneix el recull i el lliga amb el primer, amb la qual cosa dóna la sensació d’haver-nos exposat una novel•la a fragments, quebrantada, feta de retalls i posant el zoom en escenes individualitzades que formen un mosaic que es pot contemplar més o menys sencer quan acabem de llegir la darrera història”.

«Són històries de temàtica negra. L’he volgut titular Matèria gris perquè estan protagonitzades per personatges molt nostrats», ha comentat Teresa Solana durant la roda premsa celebrada aquest matí. “Són històries de personatges i de la vida quotidiana. M’he inspirat en el que he vist o escoltat. Coses que em fan reflexionar i em criden l’atenció, a les quals he afegit humor i ironia”.

La cerimònia d’entrega del premis Roc Boronat va tenir lloc el  dijous 9 de març a l’Auditori ONCE Catalunya. Durant la vetllada, es va homenatjat a l’escriptor Andreu Martín, a qui es va lliurar en Braille un exemplar de l’obra Jutge i part i de l’obra Corpus delicti: els vampirs existeixen. Jo en sóc un, en suport sonor.

L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

En prosa,  guanya l'afiliat Joan Miquel Roig

En la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Joan Miquel Roig Mestre ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra El sabater del Rif. El premi està dotat amb 900 €. L’apartat de poesia ha quedat desert.

En la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Joan Miquel Roig Mestre ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra El sabater del Rif. Li lliura el premi l'Enric Botí.

Jurat de prestigi

El jurat de l’edició d’enguany l’ha presidit Xavier Grau, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i ha estat format per Ester Franquesa, directora general  de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Manel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull;  Vicenç Villatoro, escriptor i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB); Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Valèria Gaillard, redactora de la secció de Cultura d’El Punt Avui; Joan Carles Girbés, director d’Ara Llibres; Lolita Bosch, guanyadora en la categoria de narrativa a l’anterior edició; i Enric Botí, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya.


 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts

Webs de ONCE

Logo de la web de ONCE (Abrir en nueva ventana)