ONCE proposa estendre el vot accessible a les Eleccions Municipals per a les persones cegues

Seccions: T'interessa

L'ONCE ha col·laborat sempre per posar en funcionament un procediment del vot accessible a totes les eleccions que garanteixin un sufragi autònom i secret de les persones amb ceguesa i discapacitat visual greu, com un dret fonamental de totes les persones, recollit a la Constitució i també en la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. Per això proposa estendre el vot accessible a les Eleccions Municipals, utilitzant a aquest efecte mitjans tècnics o tecnològics.

Per l'ONCE tots els processos electorals han de disposar de mesures d'accessibilitat que permetin el vot secret per a tothom (incloent a les persones cegues o amb greu discapacitat visual), ja siguin les Eleccions Generals, les autonòmiques, les Europees, o les Municipals. Els col·legis electorals han de disposar de mitjans que facin que les persones amb mobilitat reduïda puguin també votar sense dificultats. És a dir, mesures d'accessibilitat per a tothom per al vot i sense barreres en els espais electorals.

El delegat territorial de l'ONCE a Catalunya, Enric Botí, ha manifestat reiteradament que s'ha de resoldre el problema del vot accessible tan aviat com sigui possible en tots els comicis, ja que han passat molts anys des de l'aprovació de la reforma de la llei electoral i encara no hi ha cap sistema per a les Eleccions Municipals que garanteixi el vot secret i autònom. Sí en canvi a les Generals, Europees i autonòmiques, mitjançant el Kit en Braille.

"Des de l'ONCE es valora que les persones cegues que coneixen el sistema Braille puguin votar de manera autònoma en totes les eleccions polítiques però està clar que no devem quedar-nos aquí, sinó que cal demanar-li a l'Administració que puguem avançar en el vot electrònic completament inclusiu i universal per a totes les persones amb discapacitat visual. Per descomptat que sense renunciar a l'avanç que suposa l'ús dels Kit Braille, cal recórrer a la tecnologia per arribar a l'anhelada universalitat. En aquest sentit, la inclusió del QR a les paperetes, el vot electrònic i altres solucions tecnològiques que ens envolten han d'anar incorporant-se com dret d'ús en els pròxims comicis tant generals, autonòmics, europeus i municipals. Aquestes solucions beneficien no només a les persones cegues sinó a la societat en general", sosté Botí.

Botí considera que caldria trobar un sistema integrador, vàlid per a les persones cegues i útil per a tota la població. "Incorporar codis QR és una bona alternativa, com es va fer en el seu dia a les votacions de la Taula del Tercer Sector. A les paperetes de votació, situats estratègicament a cada un dels extrems del full, els codis poden oferir fins a 4.200 caràcters d'informació. El mòbil els pot identificar i llegir mitjançant una síntesi de veu”, afirma.

Enric Botí creu que és una opció viable per als comicis municipals on l'Administració ens diu que "és impossible el Kit en Braille pel nombre de candidatures i circumscripcions". I afegeix: "Aquest sistema no requereix una impressió amb una tinta ni un paper especial i no suposa cap cost addicional”.

El delegat territorial opina que s'hauria d'aprofundir també en l'ús del Braille a les municipals i en altres comicis fins ara no regulats, ja que la utilització d'un o altre sistema no és excloent, sinó que es complementen.

L'ONCE sempre ha presentat propostes i proves pilot i ha assessorat a l'Administració en tot el que se li ha preguntat. I ho seguirà fent. L'ONCE, com a entitat de referència i representativa de les persones cegues, ofereix els seus tècnics qualificats per analitzar els sistemes que es considerin oportuns, "sempre que siguin accessibles”.

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts

Webs de ONCE

Logo de la web de ONCE (Abrir en nueva ventana)