Més de 100.000 escolars ja són “Activistes contra l’assetjament”, gràcies al Concurs Escolar de l'ONCE

Seccions: T'interessa
foto_participacion_1.jpg

Segons dades del Ministeri d’Eduació, l'assetjament assoleix el 4% de l’alumnat i els experts afirmen que prop d’un 10% dels afecats són menors amb discapacitat. El concurs escolar de l’ONCE és un programa de sensibilització educativa que pretén treballar a l’aula demanera activa el canvi d’actituds i l’actuació dels alumnes per a mantenir una convivència respectuosa. 

Sota el lema “Somos diferents, no indiferents. Activistes contra l’assetjament”, el concurs posa a disposició dels participants diverses eines per a detectar, sensibilitzar i actuar contra les situacions d’assetjament que es puguin produir a l’escola. D’aquesta manera, són els mateixos escolars els que es converteixen en agents de cavni per a actuar contra el bullying amb tota la força del grup-classe. A més, tots els estudiants i professors que hi participin rebran la polsera “Activistes contra l’assetjament”, símbol del programa educatiu, que els identificarà com a membres actius del moviment.

Al 33 concurs escolar de l’ONCE i la seva Fundació poden participar tots els alumnes dels centres educatius espanyols públics, concertats i privats, des de Primària fins a Batxilerat, a més d’Educació Especial i Formació Professional. Els estudiants de Primària i Especial hauran de realitzar un cartell publicitari de sensibilització, mentre que els escolars de l’ESO, FP i Batxillerat hauran de gravar un audiovisual (micro-curt d’un minut) on es mostri com passar a l’acció contra aquesta problemàtica.

Cada grup o classe haurà de pujar a la pàgina web del concurs (www.concursoescolaronce.es) el seu treball. Els directors o professors de tots els centres educatius que desitgin participar al concurs i accedir als materials educatius, ho podran fer a través de la seva pròpia web o per via telefònica al número gratuït 900 808 111, abans del 31 de gener de 2017, data límit.

Suport a professors
El Concurs Escolar de l’ONCE i la seva Fundació realitza diverses accions amb l’objectiu d’augmentar la participació dels centres escolars i facilitar la feina dels docents. Per això s’han gravat diferents casos pràctics a l’aula amb alumnes de Primària, Secundària i Batxillerat, amb sessions impartides per un professional educatiu especialitzat en coaching, membre de l’equip que gestiona aquesta edició del Concurs Escolar.

Amb aquestes gravacions s’han creat quatre peces audiovisuals, que ja estan disponibles a la pàgina web del concurs (www.concursoescolaronce.es), i que intercalen fragments d’aquestes sessions amb intervencions d’un presentador que explica cada part de l’activitat. 

A més, es va emetre per Internet una de les quatre sessions de caràcter interactiu, que permeten al professorat plantejar dubte sobre l’assetjament a l’especialista que les imparteix. En aquest cas va intervenir Carlos Represa, pare de la jove Nidia, escriptora del llibre ‘Bajo mi piel’, història sobre assetjament escolar.

Represa també és el director general de l’Instituto para la Competencia Digital; director i coordinador de la Escuela de Seguridad en la Red de Castilla- La Mancha; y participa en els grups de treball de menors de Red.es i el Foro para la Gobernanza a Internet en qualitat d’Expert Nacional en Ús responsable de les Noves Tecnolgoies a les aules.

La seva intervenció va abordar els reptes socioeducatius de l’era d’internet des del punt de vista de la identitat digital dels menors; i va analitzar com accions que poden causar seqüeles permanents en les persones assetjades no són percebudes per la majoria dels menors com a reprotxables.

Materials adaptats per experts
Una novetat important en aquesta edició és que els materials educatius han estat desenvolupats per l’equip d’investigació del Departamento de Psicología Evolutiva y Educación de la Universidad de Murcia per tal que puguin treballar-se en tots els àmbits. Estan també disponibles en català, gallec, euskera i anglès.

Per això, el 24 de novembre, la Facultad de Derecho de la Universidad de Murcia va acollir una jornada dirigida a estudiants, docents i professionals de Psicologia, Magisterio i Dret interessats en el tema de l’assetjament escolar. Hi van participar diferents experts que vàren parlar sobre perspectives de l’assetjament en l’àmbit acadèmic, universitari i de la investigació, i van sensibilitzar sobre la vulnerabilitat de les persones amb discapacitat.

La pàgina web  http://www.concursoescolaronce.es/
Twitter    @ConcursoONCE
Facebook   facebook.com/concursoescolarONCE 
YouTube   http://www.youtube.com/user/concursoescolaronce

 

RRSS_Compartir

Compartir :

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts