Les universitats catalanes ofereixen 33 beques de Fundación ONCE per a persones amb discapacitat
Un total de 300 alumnes amb discapacitat de tot el país podran accedir a una de les beques de pràctiques per a estudiants universitaris amb discapacitat, gràcies a un acord entre Fundació ONCE i Crue Universidades Españolas que compta amb el cofinançament del Fons Social Europeu en el marc del programa Operatiu d'Inclusió Social i Economia Social 2014-2020.
A Catalunya s'ofereixen un total de 33 beques de pràctiques per a universitaris amb discapacitat en 12 centres universitaris: la Universitat Abat Oliba CEU, l'Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la de Girona, la Internacional de Catalunya, la de Lleida, la Universitat Oberta de Catalunya, la Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Ramon Llull, la Rovira i Virgili i la Universitat de Vic.
El programa, anomenat 'Beques-Pràctiques Fundación ONCE-Crue Universidades Españolas', promou la realització de pràctiques acadèmiques externes a alumnes amb discapacitat als que es facilita l’accés a una primera experiència laboral. D'aquesta manera, pretén millorar les seves oportunitats laborals i la seva carrera professional.
En virtut lainiciativa es facilitarà que almenys 300 estudiants amb discapacitat matriculats a les universitats espanyoles associades a Crue Universidades Españolas, i centres adscrits, puguin realitzar pràctiques externes.
El període de les pràctiques ésde tres mesos, ampliable a sis a instàncies de l'empresa. Podran desenvolupar-se en grans empreses, pimes, microempreses, entitats de l'Economia Social i del tercer sector i altres institucions i entitats públiques o privades.
L'objectiu del Programa és complementar la formació universitària dels estudiants, apropar-los a l'àmbit professional, facilitar-los una primera experiència laboral i, al mateix temps, reforçar el compromís de les empreses en la contractació de persones amb discapacitat. Tot això per avançar en les oportunitats d'ocupació del col•lectiu i la seva carrera professional en ocupacions tècnics i altament qualificats
La col•laboració de Fundación ONCE i Crue Universidades Españolas, amb el cofinançament del Fons Social Europeu, pretén promoure la realització d'aquestes pràctiques, contribuir econòmicament al cost del programa i facilitar la intermediació de les empreses, incentivar la contractació de persones amb discapacitat, fomentar nous vincles entre empresa i universitat i una millor gestió de la diversitat a través de la inclusió.
La primera Convocatòria del Programa es desenvoluparà durant el curs acadèmic 2016/2017 i les pràctiques en empresa o entitat participant podran realitzar-se fins al 30 d'octubre de 2017. Tindran una durada de 3 mesos consecutius en jornades de 25 hores setmanals amb l'horari pactat entre l'empresa i l'estudiant, garantint la compatibilitat amb els compromisos de l'activitat acadèmica que ha de desenvolupar l'alumne a la universitat.
Les empreses i entitats participants hauran d'assegurar els mecanismes i procediments necessaris per garantir una experiència positiva, com ara assegurar l'accessibilitat del lloc o assignar un tutor responsable.
Podran realitzar aquest programa de pràctiques en empreses els alumnes universitaris que tinguin una discapacitat reconeguda igual o superior al 33%; estiguin matriculats en qualsevol ensenyament oficial o propi de grau i/o màster impartida per la Universitat o pels centres adscrits participants, i que tinguin superats crèdits suficients del corresponent títol universitari. Es prioritzarà els alumnes d'últim curs i no podran mantenir relació contractual de tipus laboral, de prestació de serveis o assimilable en el moment de gaudir de la beca.
Per participar en la convocatòria, els estudiants s’hauran d'inscriure a través de la pàgina web que Fundación ONCE té habilitada a aquests efectes (http://becas.fundaciononce.es/). El període d'inscripció es va iniciar l'1 de novembre i estarà oberta fins al 31 de desembre de 2016. El període de pràctiques començarà a partir l'1 de febrer de 2017 i podran desenvolupar-se fins al 31 d’octubre de 2017.
Formació i Ocupació
La finalitat d'aquest programa coincideix amb un dels objectius prioritaris de la Fundación ONCE, com és la formació i l'ocupació de les persones amb discapacitat, i amb un altre objectiu important de les universitats, garantir la igualtat d'oportunitats i la inclusió dels estudiants amb discapacitat.
En aquest sentit, l'estudi sobre 'L'ocupabilitat dels estudiants i titulats universitaris amb discapacitat', elaborat per Fundación ONCE i la UNED, indica que només el 7,5% dels estudiants amb discapacitat havien realitzat pràctiques extra curriculars relacionades amb els seus estudis i únicament el 34,5% coneixia dins de la seva universitat el servei d'orientació i inserció laboral.
També es constata el desconeixement del teixit empresarial sobre el talent de les persones amb discapacitat, ja que la majoria de les empreses mantenen prejudicis que dificulten les pràctiques a estudiants amb discapacitat.
Les dades d’ODISMET revelen, a més, la situació de discriminació encara existent per a les persones amb discapacitat en el mercat laboral. El col•lectiu parteix d'una taxa de població activa de només el 38% i pateix una aturada de 32,2%. La majoria de les ocupacions es creen en el sector formatiu baix o mitjà. No obstant això, el nivell d'estudis és un factor determinant en la integració laboral de les persones amb discapacitat, ja que la taxa de població activa augmenta notablement quan hi ha un major nivell d'estudis (57%).
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30